Jedno z białek tzw. ostrej fazy powstające w organizmie w wyniku toczącego się procesu zapalnego. Jest syntetyzowane głównie przez wątrobę oraz komórki tkanki tłuszczowej, a także przez komórki układu immunologicznego. W stanach zapalnych jego stężenie we krwi może szybko wzrosnąć (nawet 4-6 godzin od pojawienia się czynnika prozapalnego) oraz szybko ulec normalizacji po ustąpieniu tego czynnika. Z tego względu jest bardzo czułym, choć nieswoistym parametrem wykorzystywanym do wykrywania i monitorowania stanu zapalnego.
Wzrost stężenia CRP obserwujemy w przypadku infekcji (głównie bakteryjnych), urazów, nowotworów, chorób autoimmunologicznych, przy zawale mięśnia sercowego oraz we wszelkich stanach przebiegających z uszkodzeniem tkanek i narządów. CRP może służyć do różnicowania infekcji o etiologii wirusowej i bakteryjnej. Podwyższone wartości tego parametru będą sugerowały infekcję bakteryjną bądź grzybiczą. W przypadku niektórych nowotworów CRP może osiągać wartości nawet 3-cyfrowe.